Félbarna kenyér
4 fő részére
Nehézség:
közepes
hozzávalók
- 25 dkg finomliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 5 dkg étkezési búzakorpa
- 2 dkg búzacsíra
- 3 dkg szójaliszt
- 10 dkg burgonya
- 1 dkg élesztőből készített kovász vagy 3 dkg friss élesztő
- teáskanálnyi só
- langyos víz
Elkészítés
A liszteket a sóval egy mély tálban összekeverjük, a közepébe mélyedést fúrunk és beletesszük a főtt, áttört burgonyát és a kovászt, majd összeelegyítjük. Langyos vízzel, fokozatosan adagolva, rugalmas tésztává dagasztjuk. A tetejét belisztezzük, tiszta szalvétával konyharuhával letakarjuk és szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük. Miután megkelt, lisztezett deszkán újból kissé átgyúrjuk, kiolajozott és kilisztezett tepsibe és letakarva kissé megkelesztjük, kb. 20-25 perc alatt. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 15 perc múlva 140 fokra mérsékeljük és még 40 percet tovább sütjük. A kenyér akkor van kész, ha az oldalal a tepsi falától elválnak és a héja szép barnapiros.
Megjegyzés
Kovász készítése: 1 dkg élesztőt 1 dl langyos vízzel egy egyliteres zománcozott fazékban feloldunk és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy tejföl sűrűségű legyen. Textilszalvétával letakarjuk, és langyos helyre állítjuk. Kétóránként fakanállal megkeverjük. Hat-nyolc órán keresztül érleljük. A receptet "Genyke" küldte be.
Hozzászólások
Új hozzászólásokat átmenetileg nem lehet beküldeni.
Ehhez a recepthez még senki sem fűzött megjegyzést.